Warmtepompen voor radiatoren

In Zweden werken meer dan 60% van de warmtepompen gewoon op radiatoren.  Thermia heeft zowel een geothermische als een lucht/water warmtepomp speciaal ontwikkeld om nog efficiënt te werken op hogere temperaturen. Beide halen watertemperaturen tot 65°C, zelfs bij -20°C buiten.  Ontdek hier alles over de Thermia Athena en Atlas.

Thermia Atlas is een geothermische warmtepomp die speciaal werd ontwikkeld om hogere temperaturen te kunnen aanmaken, aan een optimaal rendement.  Hiervoor ontwikkelde Thermia de HGW techniek (heet gas water)  Als een gewone warmtepomp staat te draaien op hogere temperaturen, dan worden de persgastemperaturen heel heet.  De truc bestaat erin om een klein deel van die eerste hitte via een extra desuperheater af te voeren naar de boiler.  De compressor krijgt zo gemakkelijker zijn warmte kwijt en gaat minder verbruiken.  Hierdoor stijgt het rendement voor de radiatoren en ondertussen maak je aan hetzelfde verhoogde rendement ook sanitair warm water.  Hierdoor kan je zelfs met radiatoren een jaarrendement halen tot 4,55 (SCOP 55°C Atlas 18)  Uiteraard zal je met vloerverwarming een hoger jaarrendement behalen, tot 6,15 (SCOP bij 35°C) Als je de woning op temperatuur houdt als het echt koud buiten wordt, dan kom je in de meeste gevallen toe met watertemperaturen van maximaal 55°C.  De temperatuur in de radiatoren is weersafhankelijk gestuurd en schommelt dan tussen de 30° en 55°C, met een gemiddelde van 45°C haal je dan een prima jaarrendement.

Thermia Athena is een lucht-water warmtepomp uitgerust met de door Copeland ontwikkelde EVI techniek. (Enhanced Vapour Injection) Met deze techniek gaat men bij koude buitentemperaturen een klein deel van het reeds gecondenseerde gas terug verdampen via een apart expantieventiel in een extra economizer (kleine verdamper), en dit warme gasmengsel terug injecteren halverwege in de compressor.  Dit zorgt er voor dat je zelfs bij -20°C buitentemperatuur nog steeds water kan aanmaken van 65°C.  Aangezien men dus een klein deel van het gas omleid rechtstreeks terug naar de compressor, daalt op dat moment wel licht het afgegeven vermogen, maar in return krijg je dus een goed rendement bij hele hoge temperaturen.  De ideale compressor dus voor een luchtwarmtepomp op radiatoren.  De Thermia Athena haalt een jaarrendement tot 3,74 (SCOP 55°C Athena 14) op radiatoren, en zelfs 4,87 op vloerverwarming.  Ook hier werken we met een gemiddelde watertemperatuur van 45°C op radiatoren en behalen zo een lager financieel verbruik dan met mazout en gas aan de huidige energieprijzen.  

Info voor de nerds ivm de EVI techniek: klik hier

Thermia Athena en Atlas:

Beide binnenunits hebben dezelfde premium look.  Via het glazen kleuren touchscreen bedien je de volledige warmtepomp, en de extra bovenrand verstopt de waterzijdige aansluitingen zodat je een heel strak geheel krijgt.  Standaard kan je beide bedienen via de gratis Thermia Genesis online tool.  De units zijn smart grid ready en kunnen zo aangestuurd worden in functie van de eigen PV productie, of goedkopere stroomtarieven.  Modbus communicatie met een gebouwbeheerssysteem behoort ook tot de mogelijkheden, dan kan je de volledige controle van het toestel overnemen via je domotica.  De Atlas sluit je dus aan op je geothermische bron, buiten zie of hoor je achteraf dan niks meer.  De Athena sluit je waterzijdig aan op de elegante robuuste buitenunit.  Deze buitenunit is één van de stilste op de markt, zodat niet alleen jij maar ook je buren rustig slapen 🙂

Geothermie of lucht/water?

Mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar geothermie. Met geothermie behaal je het beste rendement, kan je in de zomer passief koelen (niet via radiatoren), heeft de langste levensduur, minste onderhoud, en zie of hoor je buiten niks. Maar een luchtwarmtepomp is een lagere investering, kan ook actief koelen (hoger verbruik) en is in bestaande situaties gemakkelijker toe te passen. In België is het momenteel zo dat je bij een renovatie een premie kan krijgen via je netbeheerder voor beide systemen. Bij een geothermische kan dit zelfs oplopen tot 8000€, bij een lucht maximaal 3000€. Dus in uitzonderlijke gevallen is een geothermische niet duurder door de subsidie. In vele gevallen zal het budget en de persoonlijke voorkeur of je in de zomer veel wil koelen dus de doorslag geven. Wens je een advies voor een bepaalde situatie dan kan je ons altijd vrijblijvend contacteren. Wij bezorgen je dan snel een passende offerte voor beide systemen en dan kan jij of je klant eenvoudig vergelijken. Hou rekening dat er voor de aanleg van de geothermische bron een wachtperiode is tussen de 3 en 7 maand naargelang de boorfirma. Pas overschakelen als de gasketel stilvalt is dus niet echt een optie.
De toekomst installeren we vandaag. Groeten, Luc

Iedereen aan de warmtepomp!

Contacteer ons voor offerte of prijslijst.